MagSafe blues

Eikels zijn het… daar bij Apple, met hun eigenwijze think different. Een half jaar geleden begon het gedoe, m’n zeven jaar oude MacBook ging moeilijk doen over zijn stroom aansluiting. Ik moest de magnetische stekker, de MagSafe, meerdere malen plaatsen en dan nog wat aan het snoer freubelen en soms ging dan het lichtje aan ten teken dat er verbinding was. Het herplaatsen en freubelen begon steeds langer te duren. Als ik dan eindelijk eens groen of amber licht van de stekker had gekregen kwam het zo nu en dan voor dat na een paar uurtjes aangesloten te zijn geweest de stekker ongezond heet aanvoelde. Tijd voor een onderzoek…

De MagSafe stekker had allemaal gesmolten prut dat uit de behuizing kwam en op het metalen gedeelte van de stekker was gaan zitten. Het MagSafe stopcontact op de MacBook was er niet veel beter aan toe, ook een gesmolten massa. Beide waren goed schoon te maken door wat te pulken met een paperclip, de stekker zag er daarna weer goed uit maar het contact aan de MacBook kant was een ander verhaal. De vijf contacten horen volgens een plaatje van WikiPedia keurig in een plastic piefje te zitten, nou dat was bij mij niet meer het geval, het plastic om de buitenste contacten was helemaal weggebrand, zie foto:

2013-02-11-MagSafe

Op zich is de MagSafe een coole uitvinding, maar het irriteerd me mateloos dat, dat het zo ielig en flimsy is uitgevoerd dat het uiteindelijk wel problemen moet geven, en dat je dan zit met een MacBook waar je niks meer mee kunt omdat de freaking stroom er niet meer in wil. Heb ondertussen een nieuwe labtop, maar wou de MacBook nog een nuttige oude dag geven als web/file-server ter vervanging van mijn DS-106e. Maar dan moet ik nog wel het stroom toevoer probleem op één of andere manier oplossen.

Update:

Bij MacDemolition voor weinig een 2e hands MagSafe socket gekocht, had ook al wat smelt-sporen op de buitenste contacten maar zag er nog stukken beter uit dan die van mij. Op IFIXIT een gedetaileerde handleiding gevonden, mouwen opgestroopt en aan de slag gegaan. Schroefjes netjes op volgorde houden, het zijn er een stuk of dertig en bijna allemaal met verschillenden maten. De waarschuwing bij Step 6 begreep ik niet: screws that strip easily, proefondervindelijk kwam ik er snel achter wat dat betekende. De schroef in de hoek had ik al snel dolgedraaid omdat die goed vast zat en je de schroevendraaier er alleen onder een hoek op kon zetten. Paniek….. Tijdens een kopje thee een plan bedacht. Door de kop van het schroefje goed schoon te maken kon ik er een paperclip aan vast solderen en hem een kwartslag draaien, na een aantal keren herhalen kon ik de schroef loskrijgen. Verder ging de procedure soepel, alleen het terugplaatsen van het keyboard lintkabeltje (veelst te kort), Step 12 achtersevoren) vereiste nog wat geduld en zen-like concentratie doordat je door het manouvreren van je vingers de bovenkant van je hand het toetsen bord omhoog drukte en daardoor het lintkabeltje tussen je vingers uittrok… maar dat is na wat krachttermen ook weer gelukt. Enfin m’n MacBook zit weer inelkaar en heeft weer stroom, staat in de meterkast en is hardwarematig verantwoordelijk voor deze blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *